Koláč s krémem z růžových pražených mandlí

Strašně mě baví nahlédnout do zákulisí toho kouzelného orchestru, jakým dobré francouzské restaurace jsou. Stejně jako na stáži ve francouzské cukrárně  , tak i při kuchařském workshopu ve Le Vivarais můžete zažít přesně tento insiderský pocit.

V zákulisí francouzské restaurace, kurz vaření

Pojďme se dnes podívat do zákulisí typické francouzské restaurace. čeká tam na nás Audrey, úspěšná mladá šéfkuchařka, která ve své restauraci dává klasickým lyonským receptům dodává lehkou eleganci a moderní twist. Kromě toho, že je tady v Lyonu renomovaný profesionál, je také neskutečně milá a trpělivá.

Pro mě osobně, to nejvíc na kurzech vaření jsou rady a tipy od zkušeného šéfkuchaře. Přidejte k tomu atmosféru tradiční francouzské restaurace, tedy přímo její kuchyně, která je tady v Le Vivarais ještě velmi vintage a jste jako v pohádce.

Gurmánské zážitky ve Francii

Tento kurz / workshop jsem původně zkoncipovala jako součást speciálního programu pro mé švýcarské klienty, kteří mají v Lyonu zastávku během tematické gurmánské plavby po řece Rhôně. Setkává se s velkým úspěchem, účastnici ho hodnotí vždycky jako to nejautentičtější, co během celé 7-denní plavby zažili.

Lyonská kuchyně je ve zbytku Francie proslavena mnoha specialitami. Jsou to hlavně uzeniny a maso. Jediná sladkost, opravdu tradiční jen v Lyonu jsou pralines roses. Pozor na falešné přátelé, nemá to nic společného s pralinkami, ani čokoládu ani rum byste v pralines roses nenašli. Jsou to proste pražené mandle obalené v cukru, které někoho napadlo nabarvit na růžovo. Teorii „proc a jak“ jsou zrovna růžové je mnoho. Když přijedete a podniknete se mnou Food Tour Lyon, tak par legend o pralinkách uslyšíte.
Každopádně v typické lyonské restauraci, hlavně v tzv. bouchonech, na jídelním lístku v sekci Dezerty najdete vždy tarte aux pralines roses. Koláč s krémem z pražených mandlí v cukru. Je to vlastně linecké či křehké těsto polité růžovým krémem. Ten se udělá svářením rozdrcených růžových mandlí ve smetaně. Je to totální kalorická bomba. Převýborné, ale kousek stačí.

Elegantní verze

Verze od Audrey, naší milé kuchařky, je ale trochu odlehčená a zmodernizovaná. Mezi linecké těsto a vrstvu z krému dává ještě mandlový krém, jako do tříkrálových galettes des rois. Výsledek je tak mnohem elegantnější a působí mene hutně a sladce. Ale nebojte, žádná dietka to není.

Když už to sladké nemůžete ani vidět

Pro ty, kteří nemusí sladké Audrey dělá malý workshop přípravy (slaného) obraceného rajčatového tarte tatin s parmazánovou tuile.

Oběd v restauraci Le Vivarais

Samozřejmě, kromě kurzu / workshopu s Audrey Vám vřele doporučuji zajít si do Le Vivarais na oběd či večeři. Není to rustikální bouchon, ale ani fine dining. Je to přesně to, co si představuji pod pojmem dokonalá pravá francouzská kuchyně. Naprosto precizní provedení typických lyonských a francouzských klasických receptu. Jejich quenelle je opravdu ta nejlepší v Lyonu (a ze jsem jich už musela ochutnat hodně 😉)