Lyon objevte jeho kouzlo

Lyon, třetí největší město Francie, je skutečným skrytým pokladem pro milovníky historie, kultury i gastronomie. Toto krásné město, které leží na soutoku řek Rhôny a Saôny, nabízí nádhernou architekturu, bohaté dědictví a nezapomenutelné kulinářské zážitky. Pojďme se podívat na hlavní památky a zajímavosti, které byste při návštěvě Lyonu neměli minout. Průvodce městem historie a gastronomie Lyon, třetí největší město Francie, je skutečným skrytým pokladem pro milovníky historie, kultury i gastronomie. Toto krásné město, které leží Lire la suite…

Praline rose

Kurz vaření – Francouzská specialita z Lyonu

Koláč s krémem z růžových pražených mandlí Strašně mě baví nahlédnout do zákulisí toho kouzelného orchestru, jakým dobré francouzské restaurace jsou. Stejně jako na stáži ve francouzské cukrárně  , tak i při kuchařském workshopu ve Le Vivarais můžete zažít přesně tento insiderský pocit. V zákulisí francouzské restaurace, kurz vaření Pojďme se dnes podívat do zákulisí typické francouzské restaurace. čeká tam na nás Audrey, úspěšná mladá šéfkuchařka, která ve své restauraci dává klasickým lyonským receptům dodává Lire la suite…

pâté en croute

Pâté en croûte – Francouzská paštika

Kurz vaření / přípravy francouzské paštiky pâté en croûte v Lyonu Terrina versus pâté Nejdřív si ujasněme pojmy, protože se to někdy plete i samotným Francouzům. Česky by se dalo obojí volně přeložit jako paštika, či noblesněji znějící paštička i když ta zdrobnělina asi není úplně na místě, protože ta paštička může být pěkná obryně. Bez malého exkurzu do francouzského jazyka se to neobejde, ale neděste se, naopak, čeká Vás několik AHA momentů i pokud Lire la suite…

Svatek svetel Lyon katedrala

Lyonský festival světel Fête des lumières

Fête des lumières Lyon Festival světel Osmého prosince a následující čtyři večery nemají obyvatele historického centra Lyonu zrovna v lásce. Milovníci světelných show, videomappingů, konceptuálního umění a hudby si naopak přijdou na své. Letošní festival světel přilákal zhruba 2 miliony návštěvníků během čtyř večerů (zatím jen odhad, na potvrzenou statistiku čekáme). Pro město velikostně srovnatelné s Prahou to je opravdu velký dav. Minulý rok musel být festival zrušen, ano samozřejmě kvůli Covidu, takže letos se místní i Lire la suite…

zakusek cokolada praline

Stáž ve francouzské cukrárně

Stáž ve francouzské cukrárně Víc než cukrářský kurz Lyon je slavný díky své gastronomické tradici. Nabídka vysoce kvalitních kurzů vaření a cukrařiny je tady veliká. Ať už soukromě, či v rámci pracovních povinnosti jsem měla to štěstí mnoho takových kurzů absolvovat. Pokud jste na kurzu vedeném zkušeným profesionálním lektorem byli, nemusím Vám dal vysvětlovat, jak obohacující zážitek to je a co všechno se může člověk dozvědět a naučit. Už dlouho jsem si ale přála strávit Lire la suite…

food court ve Starem Lyonu

Trendy moderní francouzské gastronomie

Trendy moderní francouzské gastronomie Lyonští kuchaři neusnuli na vavřínech Tradiční typické restaurace v Lyonu se jmenují bouchon [bušón] (článek o těchto lyonských institucích si budete brzy moci přečíst tady na blogu). Pokud mate rádi pořádnou vydatnou staročeskou stravu, tak v buchonu se Vám bude opravdu líbit a pochutnáte si. Lyonské bouchony s tradiční robustní kuchyní najdete především v historickém centru a místní je navštěvují většinou jen když jim přijede na návštěvu někdo z jiného kraje. Protože, co si budeme Lire la suite…

uzenarstvi lyon

Les Halles de Paul Bocuse Lyon

Les Halles de Paul Bocuse

Při návštěvě Lyonu je Must každého fanouška dobrého jídla návštěva kryté tržnice Les Halles de Paul Bocuse. Je to oblíbené místo zámožnějších lyonských rodin na nedělní apéro a oběd – malá bistra „écaillers“ specializovaná na prvotřídní ústřice a další plody moře jsou každý víkend doslova v obležení.

(suite…)

krab Lyon

Sváteční oběd ve Francii

Nedělní oběd ve Francii Nedělní rodinný oběd, v Čechách by se spíše řeklo sešlost, protože se na něj sejde širší rodina je v podstatě celodenní záležitost. Začíná se kolem poledne aperitivem (l’apéro), což je sklenička či dvě nejčastěji bílého sladšího vína a k tomu výběr různých rafinovaných jednohubek – kachních jater foie gras, paštiček a další luxusní uzeniny, skleničky verrine se zeleninou…. Tak po hodince zobání těchto dobrůtek se osazenstvo přesune ke krásně prostřenému stolu a oběd Lire la suite…