Trendy moderní francouzské gastronomie
Lyonští kuchaři neusnuli na vavřínech
Tradiční typické restaurace v Lyonu se jmenují bouchon [bušón] (článek o těchto lyonských institucích si budete brzy moci přečíst tady na blogu). Pokud mate rádi pořádnou vydatnou staročeskou stravu, tak v buchonu se Vám bude opravdu líbit a pochutnáte si.
Lyonské bouchony s tradiční robustní kuchyní najdete především v historickém centru a místní je navštěvují většinou jen když jim přijede na návštěvu někdo z jiného kraje. Protože, co si budeme povídat, člověk má občas chuť na něco méně těžkého.
Naštěstí tu máme na výběr z nepřeberného množství skvělých restaurací, které nabízejí lehčí a rafinovanější gastronomii. V Lyonu tak najdete podniky zaměřující se na klasickou francouzskou kuchyni uzpůsobenou současným chutím, stejně jako moderní bistra a food-court nabízející úžasné kreace mladých talentovaných kuchařů, kde se s francouzskou klasikou mísí nejrůznější mezinárodní vlivy.
Francouzská a zejména lyonská gastronomie rozhodně neustrnula. Naopak, díky své variabilitě, kosmopolitnímu charakteru města se spoustou cizinců a „mladé krvi“ – ve městě žije 140 tisíc studentů, tu má kulinářské umění ideální podmínky k neustálému vývoji.
Přijímání moderních trendů se tu ale děje tak nějak s rozmyslem a místní šéfkuchaři a cukráři se nenechávají bezhlavě vláčet různými módními vlnami. V jejich nových výtvorech se tak zrcadlí obrovská originalita a kreativita, které ale zároveň vyrostly ze staleté tradice a značných zkušeností. To považuji za jedinečné kouzlo francouzské moderní gastronomie.